What Makes Me A Bitch
The Thoughts (?) Of A Very Very Blonde Blogger

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Sia : We Are Born

                 
H Αυστραλή Sia είναι άλλη μια τραγουδίστρια που δεν χρειάζεται εισαγωγές επειδή έχει κάνει τις επιτυχίες της με παρθενική την μπαλάντα Breath Me το 2001. Τα albums της  Healing Is Difficult, Color The Small One και Some People Have Real Problems ανήκαν στην κατηγορία του downtempo και πήραν πολύ καλές κριτικές. Φέτος, σχεδόν μια δεκαετία μετά το ντεμπούτο της, έβγαλε ένα album πιο upbeat απ' ότι είχε συνηθίσει τους ακροατές της.
   To We Are Born είναι μια μίξη καθαρόαιμων pop κεφάτων τραγουδιών με disco επιρροές και κάμποσης μπαλάντας για να μην χάσει τους θαυμαστές της. Συνεπώς μιλάμε για μικρή αλλαγή κι όχι κανένα τρομερό extreme makeover όπως είναι στην μόδα να κάνει η κάθε ξεχασμένη diva μόνο και μόνο για να flopάρει το album τους (ναι, είναι προκαθορισμένη η μοίρα τους), κάτι που φυσικά δεν είναι στις προσδοκίες τους, άλλες φορές αδίκως σαν το Flesh Tone της Kelis κι άλλες δικαίως όπως το Bionic της Christina Aguilera ή μέχρι και να μην βγει στην αγορά (βλέπε την περίπτωση του Aftershock της Amy Pearson).
  Τι είναι αυτό που κάνει το We Are Born ένα καλό album; Η παιδικότητα που κρύβει, το πόσο ανώριμο και το πόσο ώριμο μπορεί να γίνει ταυτόχρονα. Μπορεί να είναι παιδικό, αλλά και ενήλικο. Είναι αφελές μα όχι εντελώς. Τα τραγούδια σου μένουν, όπως κι η χαρούμενη διάθεση τους. Αισθάνεσαι πως ζεις σε μια νύχτα που δεν σε νοιάζει τίποτα.
  Το παράξενο μίνι interlude του The Fight είναι η εισαγωγή στο παιδικό κι ανέμελο κόσμο του We Are Born. Έπειτα η Sia μας προσκαλεί να χειροκροτήσουμε στο παιχνιδιάρικο Clap Your Hands (άσχετο: το είχε παίξει η Ελληνοφρένεια στον ΣΚΑΙ στους τίτλους τέλους ). Κι επειδή μες στο ξέφρενο πάρτυ της φορτώνεται κι ένας γκόμενος που δεν τον θέλει, του αφιερώνει το Stop Trying  για να τον κάνει πέρα. Μετά έρχεται το You 've Changed, καθαρόαιμη περίπτωση grower με την καλύτερη ενορχήστρωση στο album που για κάποιο περίεργο λόγο μου θυμίζει τα σταυρωτά φιλιά που ανταλλάζουν οι φίλες μεταξύ τους την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς..
Στην συνέχεια υπάρχουν μερικές μπαλάντες όπως το Cloud, το I'm In Here και το Oh Father, αλλά δυο uptempos είναι αυτά που κλέβουν την παράσταση στο υπόλοιπο μισό του album, τα Bring Night και Never Gonna Leave Me. Το πρώτο εκφράζει την επιθυμία να πέσει η νύχτα και ν' αρχίσει η χαρά, η μουσική, το τραγούδι κι ο χορός (καλά, κι εγώ αυτήν την επιθυμία έχω όταν  πρόκειται να παω σε χοροεσπερίδα) και το δεύτερο χρησιμοποιεί το κλισέ "μωρέ εγώ σε ξέρω, θα γυρίσεις σ' εμένα  και θ' αγαπηθούμε ξανά" για να αναδείξει τις φωνητικές της ικανότητες της Sia.
    Το We Are Born είναι, λοιπόν, ένα album πολύ ευχάριστο σαν τον χαβαλέ που κάνεις με τις φίλες σου ή με τους φίλους σου θάβοντας ανθρώπους, ειδικά ζευγαράκια (ναι, ξέρω, τι τραβάμε κι εμείς οι single ladies!), στα Goodys την ώρα που απολαμβάνεις το burgerάκι σου. Είναι το ιδανικό soundtrack για όταν θα βγεις με τους φίλους σου ή το γκομενάκι ;P Είναι σαν μια συζήτηση με τα φιλαράκια σου: έχει και τον χαβαλέ του και τις σοβαρές του στιγμές..Ψήνεσαι; 8/10
                                          1. The Fight 3:37
                                          2. Clap Your Hands 3:58
                                          3. Stop Trying 2:40
                                          4. You've Changed 3:11
                                          5. Be Good To Me 3:56
                                          6. Bring Night 2:57
                                          7. Hurting Me Now 3:26
                                          8. Never Gonna Leave Me 3:33
                                          9. Cloud 3:43
                                         10.I'm In Here 3:41
                                         11.The Co-Dependent 2:55
                                         12.Big Girl Little Girl 4:18
                                         13.Oh Father 4:28

  
 

8 σχόλια:

musicbug είπε...

Xairomai pou ekanes afierwma stin Sia kai sto album ayto, einai akrivws opws ta les, sunshine pop me tin kali ennoia, me sovares kai katholou sovarofaneis stigmes, me xaroumenes ki oxi xazoxaroumenes stigmes.
Psinomai agria :-p

Ανώνυμος είπε...

άκουσα κάποια τραγούδια και μου άρεσαν. (:
έκανες πολύ καλό σχολιασμό του άλμπουμ, as always.
αλήθεια, το έχεις σκεφτεί για δημοσιογράφος σε μουσικό περιοδικό;
θα σου πήγαινε...

the writer είπε...

Musicbug, πάρε αντηλιακό!
Αγανακτισμένη Έφηβη, αυτό θέλω να κάνω στην ζωή μου.

Queer Punk είπε...

Teleio post!! 8a t akousw k isws to kanw k egw review! Elpizw na m aresei! see ya bitch :)

socrates1997 είπε...

Γεια και ευχαριστώ για τα σχόλια ''bitch''(με την καλή έννοια). Καλές αναρτήσεις και ξεκαρδίστηκα όταν έλεγες στα σχόλια τόσα υποκείμενα τόλμησαν να μου αντιμιλήσουν. :-)

the writer είπε...

George, το είπες και το έκανες!
Socrates1997, χαίρομαι που ξεκαρδίστηκες. Πρέπει να γίνω γελοτοποιός τελικά!

Neverlandean είπε...

Clap Your Hands + Bring Night = τουλάχιστον ένα από τα δυο για BRIT nomination (που δυστυχώς θα το χάσει από το Mowgli's Road :P)

Η Σία καλά θα κάνει να μείνει λίγο στο χαρούμενο, μην ξανακυλήσει με το επόμενο άλμπουμ!

the writer είπε...

Σε καιρούς κρίσεις, ποιός έχει όρεξη για κατάθλιψη έτσι κι αλλιώς;
Καλά, να δεις που η Sia κι η Marina θα το μοιραστούν το βραβείο επειδή οι κριτικοί δεν θα μπορούν ν' αποφασίσουν! Κάπως έτσι η Ellie Goulding θα ξεχαστεί δια παντός.